Division of Fraction Practice Test Solutions and Answers

By | December 9, 2013

This is the complete solutions and answers to the Practice Test on Division of Fractions. If you are not familiar with the method, or you have forgotten how to do it, please read “How to Divide Fractions.

In dividing fractions, you must convert all mixed fractions to improper fractions before performing the division. The division involves getting the reciprocal (multiplicative inverse) of the divisor, and then multiplying both fractions instead of dividing them.

1.) \frac{4}{5} \div \frac{2}{3}.

Solution 

We get the reciprocal of \frac{2}{3}  and multiply it to \frac{4}{5}. The reciprocal of \frac{2}{3} is \frac{3}{2}. So, 

\displaystyle \frac{4}{5} \times \frac{3}{2} = \frac{12}{10}

(you can use cancellation to do this quickly). Reducing to lowest terms  by dividing both the numerator and denominator by 2 results to \frac{6}{5}. Converting this improper fraction to mixed form, we get 1 \frac{1}{5}.

Answer: 1 \frac{1}{5}.

 

2.) \frac{2}{7} \div \frac{5}{21}

Solution 

The division \frac{2}{7} \div \frac{5}{21} is the same as

\displaystyle \frac{2}{7} \times \frac{21}{5} =\frac{42}{35}.

Reducing to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator of the preceding fraction by 7, we get \frac{6}{5} or 1 \frac{1}{5}.

Answer: 1 \frac{1}{5}

 

3.) 8 \div \frac{4}{5}

Solution 

Any whole number in multiplication has a denominator 1, so

\displaystyle \frac{8}{1} \times \frac{5}{4} = \frac{40}{4} = 10.

Answer: 10

4.) \frac{3}{5} \div 12

The reciprocal of 12 is \frac{1}{12}. Now, we multiply:

\displaystyle \frac{3}{5} \times \frac{1}{12} = \frac{3}{60}.

Dividing both the numerator and denominator by 3, gives \frac{1}{20} as the lowest term.

Answer: \frac{1}{20}

5.) 15 \div \frac{2}{3}

We get the reciprocal of \frac{2}{3},  we multiply:

\displaystyle \frac{15}{1} \times \frac{3}{2} = \frac{45}{2}.

Converting the improper fraction to mixed fraction gives us 22 \frac{1}{2}.

Answer: 22 \frac{1}{2}

6.) 3 \frac{2}{5} \div \frac{3}{4}

First we convert the mixed fraction to improper fraction, then multiply it to the reciprocal of \frac{3}{4}.  If we convert 3 \frac{2}{5} to mixed fraction, we have \frac{17}{5}.

We now multiply:

\displaystyle\frac{17}{5} \times \frac{4}{3} = \frac{68}{15}.

Converting \frac{68}{15} to mixed form gives us 4 \frac{8}{15}.

Answer: 4 \frac{8}{15}

 

7.) \frac{3}{4} \div 2 \frac{1}{9}.

Converting 2 \frac{1}{9} to mixed fractions gives us \frac{19}{9}. Now, multiplying \frac{3}{4} to the reciprocal of \frac{19}{9}.

\frac{3}{4} \times \frac{9}{19} = \frac{27}{76}

Answer: \frac{27}{76}

 

8.)7\frac{2}{3} \div 7\frac{1}{2}

Converting 7 \frac{2}{3} to improper fraction gives us \frac{23}{3}. Now, converting 7 \frac{1}{2} to improper gives us \frac{15}{2}. Now, multiplying \frac{23}{3} to the reciprocal of \frac{15}{2}, we have

\displaystyle \frac{23}{3} \times \frac{2}{15} = \frac{46}{45} = 1 \frac{1}{45}.

9.) \displaystyle \frac{2\frac{3}{5}}{4}

The given above is the same as 2 \frac{3}{5} \div 4. Now, converting 2 \frac{3}{5} to improper fraction results to \frac{13}{2}. Now, we multiply this result to the reciprocal of 4 which is \frac{1}{4}.

\displaystyle \frac{13}{5} \times \frac{1}{4} = \frac{13}{20}

Answer: \frac{13}{20}.

 

10.) \displaystyle \frac{2 \frac{1}{2}}{\frac{8}{3}}

The fraction 2 \frac{1}{2} in improper form is \frac{5}{2}. We multiply it to the reciprocal of \frac{8}{3}.

\displaystyle \frac{5}{2} \times \frac{3}{8} = \frac{15}{16}

Answer: \frac{15}{16}.

If you have some questions, please use the comment box below.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Division of Fraction Practice Test Solutions and Answers

  1. Pingback: Practice Test on Dividing Fractions - PH Civil Service Exam Reviewer

    1. Civil Service Reviewer Post author

      Hi Janine,

      Yes, you are correct. I already changed the solution and answer. 🙂

      Reply
      1. MJ

        the number 8 also have wrong answer since you mistakenly supply wrong given numbers instead of 3 1/2 you use 7 1/2.

        Reply
        1. Civil Service Reviewer Post author

          Thanks MJ. You are right. I messed up the given. Anyway, I have already corrected it.

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *