Practice Quiz on Converting Percent to Fraction

We have already learned how to convert percent to fraction. This post allows you to practice what you have already learned.

Practice Quiz: Converting Percent to Fraction

Convert the following percent to their equivalent fractions

1.) 25%

2.) 80%

3.) 2.5%

4.) 20%

5.) 5%  

6.) 12.5%

7.) 45%

8.) 15%

9.) 0.05%

10.) 8%

Solutions and Answers

1.) 25% is the same as \frac{25}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 25 and 100 which is 25. That is,

\displaystyle \frac{25}{100} = \frac{25 \div 25}{100 \div 25} = \frac{1}{4}.

Answer: \frac{1}{4}

2.) 80% is the same as \frac{80}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 80 and 100 which is 20. That is,

\displaystyle \frac{25}{100} = \frac{80 \div 20}{100 \div 20} = \frac{4}{5}.

Answer: \frac{4}{5}

3.) 2.5% is the same as \frac{2.5}{100}.

To eliminate the decimal point, we multiply both the numerator and the numerator by 10 making it

\displaystyle \frac{25}{1000}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 25 and 1000 which is 25. That is,

\displaystyle \frac{25}{1000} = \frac{25 \div 25}{1000 \div 25} = \frac{1}{40}.

Answer: \frac{1}{40}

4.) 20% is the same as \frac{20}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 20 and 100 which is 20. That is,

\displaystyle \frac{20}{100} = \frac{20 \div 20}{100 \div 20} = \frac{1}{5}.

Answer: \frac{1}{5}

5.) 5% is the same as \frac{5}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 5 and 100 which is 5. That is,

\displaystyle \frac{20}{100} = \frac{5 \div 5}{100 \div 5} = \frac{1}{20}.

Answer: \frac{1}{20}

6.) 3.) 12.5% is the same as \frac{12.5}{100}.

To eliminate the decimal point, we multiply both the numerator and the numerator by 10 making it

\displaystyle \frac{125}{1000}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 125 and 1000 which is 125. That is,

\displaystyle \frac{25}{1000} = \frac{125 \div 125}{1000 \div 125} = \frac{1}{8}.

Answer: \frac{1}{8}

7.) 25% is the same as \frac{25}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 25 and 100 which is 25. That is,

\displaystyle \frac{25}{100} = \frac{25 \div 25}{100 \div 25} = \frac{1}{4}.

Answer: \frac{1}{8}

8.) 15% is the same as \frac{15}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 15 and 100 which is 5. That is,

\displaystyle \frac{15}{100} = \frac{15 \div 5}{100 \div 5} = \frac{3}{20}.

Answer: \frac{3}{20}

9.) 0.05% is the same as \frac{0.05}{100}.

To eliminate the decimal point, we multiply both the numerator and the numerator by 100 making it

\frac{5}{10000}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 5 and 10000 which is 5. That is,

\displaystyle \frac{5}{10000} = \frac{5 \div 5}{10000 \div 5} = \frac{1}{2000}.

Answer: \frac{1}{2000}

10.) 8% is the same as \frac{8}{100}.

We can reduce the fraction to lowest terms by dividing both the numerator and the denominator by the greatest common factor of 8 and 100 which is 4. That is,

\displaystyle \frac{8}{100} = \frac{8 \div 4}{100 \div 5} = \frac{2}{25}.

Answer: \frac{2}{25}

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *