Subtraction of Fractions Exercises – Set 2

Find the difference of the following:

1.) \dfrac{9}{11} - \dfrac{7}{11}

2.) \dfrac{10}{21} - \dfrac{3}{21}

3.) \dfrac{40}{15} - \dfrac{10}{15}

4.) 9 \dfrac{3}{10} - \dfrac{7}{10}

5.) \dfrac{1}{2} - \dfrac{1}{5}

6.) 7 - \dfrac{3}{5}

7.) 5 \dfrac{7}{8} - \dfrac{3}{4}

8.) 9 \dfrac{1}{2} - 7 \dfrac{1}{5}

9.) 6 \dfrac{1}{5} - 2 \dfrac{3}{4}

10.) 12 \dfrac{1}{6} - 3 \dfrac{1}{2}

Solution:

1.) \dfrac{2}{11}
2.) \dfrac{7}{21} = \dfrac{1}{3}
3.) 2
4.) 8 \dfrac{9}{10}
Solution:
LCD: 10
9 \dfrac{6}{10} - \dfrac{7}{10} =  8 \dfrac{16}{10} - \dfrac{7}{10} =  8 \dfrac{9}{10}

5.) \dfrac{3}{10}
Solution:
LCD: 10
\dfrac{5}{10} - \dfrac{2}{10} = \dfrac{3}{10}

6.) 6 \dfrac{2}{5}
Solution:
6 \dfrac{5}{5} - \dfrac{3}{5} = 6 \dfrac{2}{5}

7.) 5 \dfrac{1}{8}
Solution:
LCD: 8
5 \dfrac{7}{8} - \dfrac{6}{8} = 5 \dfrac{1}{8}

8.) 2 \dfrac{3}{10}
Solution:
LCD: 10
9 \dfrac{5}{10} - 7 \dfrac{2}{10} = 2 \dfrac{3}{10}

9.) 3 \dfrac{9}{20}
Solution:
LCD: 20
6 \dfrac{4}{20} - 2 \dfrac{15}{20} = 5 \dfrac{24}{20} - 2 \dfrac{15}{20} = 3 \dfrac{9}{20}

10.) 8 \dfrac{2}{3}

Solution:
LCD: 6
12 \dfrac{1}{6} - 3 \dfrac{3}{6} = 11 \dfrac{7}{6} - 3 \dfrac{3}{6} = 8 \dfrac{4}{6} = 8 \dfrac{2}{3}

 

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *