Review for August 2019 has already started

After a one-month break, we have already started our review series for the month of August 2019. The date of the examination will be on August 7, 2019. If you wish to follow our review series (I suggest you do), please like and then follow the Philippine Civil  Service Exam Reviewer Facebook page. Every week, we post Math, English, and Clerical tutorials and practice questions. For the first week our topics are LCM, GCD, Subject Verb agreement. You may download the review outline here.

We have already posted new video tutorials in Filipino on LCM and GCD on the Sipnayan Youtube channel.

Greatest Common Divisor/Greatest Common Factor

Least Common Multiple/Least Common Denominator

For more tutorials visit our English, Math, Word Problem, and Practice Test pages. Do not also forget to Subscribe to this blog via email by typing your email at the upper right of the page if you’re using a computer or at the bottom of the page if you’re using a mobile phone.

Civil Service Math Practice Exercise

1.) Which of the following fractions is smaller than \dfrac {3}{8} ?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {4}{8}

c.) \dfrac {3}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

2.) What is the value of 1.01 + 0.005 + .08?

a.) 1.14

b.) 1.095

c.) 2.4

d.) 1.0014

3.) Which of the following fractions is equivalent to 37.5%?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {3}{8}

c.) \dfrac {2}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

4.) In the sequences below, 36 and 72 are common numbers to both sequences.

Sequence 1: 12, 24, 36, 48, 60, 72

Sequence 2: 18, 36, 54, 72…

Which of the following numbers are not common to both sequences?

a.) 288

b.) 324

c.) 396

d.) 434

5.) If 2x – 3 = 5, what is the value of 2x – 8?

a.) -10

b.) 0

c.) 5

d.) 10

6.) The sum of five consecutive numbers is 100. What is their average?

a.) 18

b.) 19

c.) 20

d.) 21

7.) What is -2[(5)^2 - (-3)] ?

a.) -44

b.) 44

c.) -56

d.) 56

8.) Which of the following numbers is not included in the sequence 8, 15, 22, 29, …?

a.) 57

b.) 78

c.) 99

d.) 105

9.) Joan is five times as old as Josie.  In three years, the sum of their ages will be 48. How old is Josie?

a.) 6

b.) 12

c.) 30

d.) 35

10.) There are 35 boys in a class.  This is 3 more than 4 times the number of girls. How many girls are there in a class?

a.) 8

b.) 11

c.) 16

d.) 32

11.) A tarpaulin 4 feet wide by 6 feet high is enlarged such that the new width is 12. What should be the height of the new poster to maintain the ratio?

a.) 10

b.) 12

c.) 16

d.) 32

12.) In the figure below, what is the area of the shaded region if the dimensions of the rectangle are 2 by 8 centimetres?

a.) 16 - 2\pi

b.) 12 - 2\pi

c.) 8 - 2\pi

d.) 8 - \pi

13.) Five times a number divided by three is equal to 8 more than that number. What is the number?

a.) 8

b.) 11

c.) 12

d.) 16

14.) Which of the following fractions is equal to 0.875?

a.) \dfrac {4}{5}

b.) \dfrac {5}{6}

c.) \dfrac {5}{8}

d.) \dfrac {7}{8}

15.) In a Student Council election in Kalayaan High School, 30% of the students voted for Michael as president, while 25% voted for Hannah. If there are 2300 students in the school, how many students did not vote for Michael and Hannah?

a.) 575

b.) 690

c.) 1035

d.) 1265

16.) What is \dfrac {2}{5} of \dfrac {3}{4} of 100?

a.) 25

b.) 30

c.) 40

d.) 75

17.) A rectangular box has dimensions 12 by 8 by 10. What is the total length in units of its edges?

a.) 30

b.) 60

c.) 120

d.) 960

18.) Arman bought a t-shirt for P 336.00 for a 30% discount. What is the original price of the t-shirt?

a.) P144.00

b.) P235.20

c.) P436.80

d.) P480.00

19.) What is 2 – [3 – ( 5)]?

a.) -16

b.) -6

c.) 4

d.) 6

20.) The length of a rectangle is 5 more than twice its width. If the perimeter is 136 centimeter, what is it length?

a.) 21

b.) 25

c.) 42

d.) 47

Answers:

1.) c

2.) b

3.) b

4.) c

5.) b

6.) c

7.) c

8.) d

9.) d

10.) a

11.) d

12.) a

13.) c

14.) c

15.) c

16.) b

17.) c

18.) d

19.) b

20.) d

The Sipnayan Youtube channel has more than 1000 math tutorials in Filipino. Here are our websites:

Youtube: https://www.youtube.com/user/sipnayanph

Website: http://sipnayan.com/ Facebook Page: https://www.facebook.com/sipnayanph/


Operations on Decimals Exercises – Set 2

This is our second set of exercises on operations on decimals.

Perform the indicated operation.

1.) 1.5 + 0.7
2.) 10.5 + 3.08 + 4.026
3.) 0.8 – 0.2
4.) 8.06 – 3.215
5.) 5.7 – 0.9
6.) .22 × .6
7.) 5.02 × 1.2
8.) 8.1 ÷ 0.009
9.) .63 ÷ 30
10.) .7 ÷ .005

Answers:

1.) 2.2
2.) 17.606
3.) 0.6
4.) 4.845
5.) 4.8
6.) 0.132
7.) 6.024
8.) 900
9.) 0.021
10.) 140

Enjoy!

You might also like: Operations on Decimals Exercises – Set 1

Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 2

Find the product of the following:

1.) \dfrac{3}{4} \times \dfrac{5}{8}

2.) \dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}

3.) 2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}

4.) 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}

5.) 7 \times 2 \dfrac{3}{14}

6.) \dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}

7.) 15 \div \dfrac{5}{6}

8.) \dfrac{3}{8} \div 4

9.) 1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}

10.) 7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}

Solution:

1.) \dfrac{15}{32}

2.) \dfrac{1}{16}
\dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{6}{96} or \dfrac{1}{16}

3.) 1 \dfrac{11}{15}
2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{13}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{26}{15} or 1 \dfrac{11}{15}

4.) 13 \dfrac{17}{24}
= 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}
= \dfrac{47}{6} \times \dfrac{7}{4}
= \dfrac{329}{24} \times 13 \dfrac{17}{24}

5.) 15 \dfrac{1}{12}
7 \times 2 \dfrac{3}{14}
= \dfrac{7}{1} \times \dfrac{31}{14}
= \dfrac{217}{14} or 15 \dfrac{7}{14} or 15 \dfrac{1}{2}

6.) \dfrac{8}{9}
\dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}
= \dfrac{3}{2} \times \dfrac{3}{4} = \dfrac{8}{9}

7.) \dfrac{1}{18}
= 15 \div \dfrac{5}{6}
= \dfrac{1}{15} \times \dfrac{5}{6} = \dfrac{5}{90} or \dfrac{1}{18}

8.) 10 \dfrac{2}{3}
\dfrac{3}{8} \div 4
= \dfrac{8}{3} \times \dfrac{4}{1} = \dfrac{32}{3} or 10 \dfrac{2}{3}

9.) \dfrac{12}{25}
1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}
= \dfrac{5}{3} \div\dfrac{4}{5}
= \dfrac{3}{5} \times \dfrac{4}{5} = \dfrac{12}{25}

10.) \dfrac{1}{58}
7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{29}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{4}{29} \times\dfrac{1}{8} = \dfrac{4}{232} or \dfrac{1}{58}

You might also like: Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 1

Subtraction of Fractions Exercises – Set 2

Find the difference of the following:

1.) \dfrac{9}{11} - \dfrac{7}{11}

2.) \dfrac{10}{21} - \dfrac{3}{21}

3.) \dfrac{40}{15} - \dfrac{10}{15}

4.) 9 \dfrac{3}{10} - \dfrac{7}{10}

5.) \dfrac{1}{2} - \dfrac{1}{5}

6.) 7 - \dfrac{3}{5}

7.) 5 \dfrac{7}{8} - \dfrac{3}{4}

8.) 9 \dfrac{1}{2} - 7 \dfrac{1}{5}

9.) 6 \dfrac{1}{5} - 2 \dfrac{3}{4}

10.) 12 \dfrac{1}{6} - 3 \dfrac{1}{2}

Solution:

1.) \dfrac{2}{11}
2.) \dfrac{7}{21} = \dfrac{1}{3}
3.) 2
4.) 8 \dfrac{9}{10}
Solution:
LCD: 10
9 \dfrac{6}{10} - \dfrac{7}{10} =  8 \dfrac{16}{10} - \dfrac{7}{10} =  8 \dfrac{9}{10}

5.) \dfrac{3}{10}
Solution:
LCD: 10
\dfrac{5}{10} - \dfrac{2}{10} = \dfrac{3}{10}

6.) 6 \dfrac{2}{5}
Solution:
6 \dfrac{5}{5} - \dfrac{3}{5} = 6 \dfrac{2}{5}

7.) 5 \dfrac{1}{8}
Solution:
LCD: 8
5 \dfrac{7}{8} - \dfrac{6}{8} = 5 \dfrac{1}{8}

8.) 2 \dfrac{3}{10}
Solution:
LCD: 10
9 \dfrac{5}{10} - 7 \dfrac{2}{10} = 2 \dfrac{3}{10}

9.) 3 \dfrac{9}{20}
Solution:
LCD: 20
6 \dfrac{4}{20} - 2 \dfrac{15}{20} = 5 \dfrac{24}{20} - 2 \dfrac{15}{20} = 3 \dfrac{9}{20}

10.) 8 \dfrac{2}{3}

Solution:
LCD: 6
12 \dfrac{1}{6} - 3 \dfrac{3}{6} = 11 \dfrac{7}{6} - 3 \dfrac{3}{6} = 8 \dfrac{4}{6} = 8 \dfrac{2}{3}

 

You might also like:

Addition of Fractions Exercises – Set 2

Add the following fractions.

1.) \dfrac{1}{7} + \dfrac{2}{7}

2.) \dfrac{1}{12} + \dfrac{5}{12}

3.) \dfrac{7}{15} + \dfrac{2}{15} + \dfrac{6}{15}

4.) \dfrac{1}{3} + \dfrac{1}{4}

5.) \dfrac{2}{9} + \dfrac{1}{3}

6.) \dfrac{3}{8} + \dfrac{1}{4}

7.) 8 \dfrac{2}{3} + \dfrac{3}{2}

8.) \dfrac{1}{2} + \dfrac{2}{3} + \dfrac{3}{4}

9.) 7 \dfrac{2}{7} + 6 \dfrac{3}{14}

10.) 3 \dfrac{1}{4} + 2 \dfrac{1}{8}

Answer key and solution:

1.) \dfrac{3}{7}

2.) \dfrac{6}{12} = \dfrac{1}{2}

3.) \dfrac{15}{15} = 1

4.) \dfrac{7}{12}
Solution:
LCD: 12
\dfrac{4}{12} + \dfrac{3}{12} = \dfrac{7}{12}

5.) \dfrac{5}{9}
Solution:
LCD: 9
\dfrac{2}{9} + \dfrac{3}{9} = \dfrac{5}{9}

6.) \dfrac{5}{8}
Solution:
LCD: 8
\dfrac{3}{8} + \dfrac{2}{8} = \dfrac{5}{8}

7.) 10 \dfrac{1}{6}
Solution:
LCD: 6

8 \dfrac{4}{6} + \dfrac{9}{6} = 8 \dfrac{13}{6} = 10 \dfrac{1}{6}

8.) 1 \dfrac{11}{12}
Solution:
LCD: 12

\dfrac{6}{12} + \dfrac{8}{12} + \dfrac{9}{12} = \dfrac{23}{12} = 1 \dfrac{11}{12}

9.) 13 \dfrac{1}{2}

Solution:
LCD: 14

7 \dfrac{4}{14} + 6 \dfrac{3}{14} = 13 \dfrac{7}{14} = 13 \dfrac{1}{2}

10.) 5 \dfrac{3}{8}

Solution:
LCD: 8

3 \dfrac{2}{8} + 2 \dfrac{1}{8} = 5 \dfrac{3}{8}

LCM and GCD Exercises Set 2

Here are some Civil Service exam exercises on GCD and LCM.

1.) What is the GCD of 8, 20, and 28?

2.) What is the GCD of 21, 35, and 56?

3.) What is 18/54 in lowest terms?

4.) What is 38/95 in lowest terms?

5.) What is the LCM of 6 and 8?

6.) What is the LCM of 5, 6, and 12?

7.) What is the product of the LCM and the GCD of 4, 8, and 20?

8.) There are 18 red marbles and 27 blue marbles to be distributed among children. What is the maximum number of children that can receive the marbles if each kid receives the same number of marbles for each color and no marble is to be left over?

9.) In a school sportsfest, there are 60 Grade 4 pupils, 48 Grade 5 pupils and 36 Grade 6 pupils. What is the largest number of teams that can be formed if the pupils in each Grade level are equally distributed and no pupil is left without a team?

10.) In a disco, the red lights blink every 3 seconds and the blue lights blink every 5 seconds. If the two colored lights blink at the same time if you turn them on, they will blink at the same time every ___ seconds.

Answers:

1.) Answer: 4
Solution:
Divisors of 8 – 1, 2, 4, 8
Divisors of 20 – 1, 2, 4, 5, 10, 20
Divisors of 28 – 1, 2, 4, 7, 14, 28

2.) Answer: 7
Solution:
Divisors of 21 – 1, 3, 7, 21
Divisors of 35 -1, 3, 5, 7, 35
Divisors of 56 -1, 2, 7, 8, 14, 28, 56

3.) Answer: 1/3
Note: Reducing fractions to lowest terms is one of the applications of GCD.
Solution:
Divisors of 18 – 1, 2, 6, 9, 18
Divisors of 54 – 1, 2, 3, 9, 18, 27, 54
Numerator = 18 divided by 18 (GCD) = 1
Denominator = 54 divided by 18 (GCD) = 3
Final answer: 1/3

4.) Answer: 2/5
Solution:
Divisors of 38 – 1, 2, 19, 38
Divisors of 95 – 1, 2, 3, 19, 95

5.) Answer: 24.
Solution:
Multiples of 6 – 6, 12, 18, 24
Multiples of 8 – 8, 16, 24

6.) Answer: 60.
Solution:
Multiples of 5 – 5, 10, 15, 20, 25, 30 … 55, 60
Multiples of 6 – 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60
Multiples of 12 – 12, 24, 36, 48, 60

7.) Answer: 160.
Solution
GCD of 4, 6, and 20 is 4.
LCM of 4, 6, and 20 is 40.
4 x 40 = 160.

8.) Answer: 9
Solution:
Divisors of 18 – 1, 2, 3, 6, 9, 18
Divisors of 27 – 1, 2, 3, 9, 27

9.) Answer: 12.
Solution:
Divisors of 60 – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 20, 30, 60
Divisors of 36 – 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36
Divisors of 48 – 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48

10.) Answer: 15 seconds.
Solution
LCM of 3 and 5 is 15

You might also like:

Civil Service Exam Double-word Analogy Reviewer

Here are some multiple-choice Civil Service exam reviewers on Double-word Analogy.

Instruction : Choose the letter that corresponds to the pair of words that is related in the same way as the given pair of words.

1.) buck : doe :: _______ : _______
A.) bitch : pup
B.) grander : duck
C.) bull : cow
D.) boomer : joey

2.) ethics : morality :: _______ : _______
A.) logic : fallacies
B.) biology : animals
C.) apologetics : heresy
D.) epistemology : knowledge

3.) Dante Alighieri : Divina Commedia :: _____ : ______
A.) Charles Darwin : Evolution
B.) Vergil : The Aeneid
C.) Niccolo Machiavelli : The Little Prince
D.) Bram Stoker : Frankenstein

4.) pachyderm : rhinoceros :: _______ : _______
A.) deer : doe
B.) ungulate : yak
C.) elephant : herd
D.) dog : Siberian husky

5.) green : yellow :: _______ : _______
A.) orange : blue
B.) violet : red
C.) brown : purple
D.) gray : orange

6.) fresh water : lake :: _______ : _______
A.) industrial water : sewage
B.) salt water : ocean
C.) artificial body : lagoon
D.) pond : public park

7.) accounting : books :: _______ : _______
A.) cartography : maps
B.) volcanology : tsunami
C.) cuisine : chef
D.) law : Supreme Court

8.) platypus : Australia :: _______ : _______
A.) African elephant : Namibia
B.) Siberian tiger : Russia
C.) tamaraw : Mindoro
D.) King cobra : India

9.) orthodoxy : heresy :: _______ : _______
A.) principle : formula
B.) belief : practice
C.) science : theory
D.) verdict : dissent

10.) dusk : evening :: _______ : _______
A.) north : south
B.) light : darkness
C.) dawn : morning
D.) lunar : solar

11.) capitalism : Adam Smith :: _______ : _______
A.) tragedy : William Shakespeare
B.) socialism : Karl Marx
C.) botany : Gregor Mendel
D.) astronomy : Tycho Brahe

12.) bravado : courage :: _______ : _______
A.) patience : virtue
B.) pride : humble
C.) sagacity : wisdom
D.) self abasement : humility

13.) werewolf : fur :: _______ : _______
A.) zombie : brain
B.) vampire : fangs
C.) leprechaun : pot of gold
D.) witch : broomstick

14.) Thor : hammer :: _______ : _______
A.) Superman : kryptonite
B.) Spiderman : spider
C.) Batman : Parents
D.) Wonder Woman : lasso

15.) United States : Washington DC :: _______ : ______
A.) Australia : Sydney
B.) Philippines : ASEAN
C.) European Union : Maastricht
D.) Peru : Lima

16.) meeting : minutes :: _______ : _______
A.) arbitration : consensus
B.) debaters : adjudication
C.) research : notes
D.) speech : extemporaneous

17.) bull-fighting : matador :: _______ : _______
A.) regatta : yacht
B.) Formula 1 car racing : F1 driver
C.) triathlon : cross-country running
D.) water polo : swimming

18.) small intestine : digestive :: _______ : _______
A.) brain : nervous
B.) pancreas : respiratory
C.) skin : skeletal
D.) eyes : circulatory

19.) parchment : ink :: _______ : _______
A.) recipe : pasta
B.) marble : sculptor
C.) canvass : paint
D.) dance : movement

190.) teach : learn :: _______ : _______
A.) eat : chew
B.) sleep : snore
C.) run : drink
D.) speak : listen

Answers:

1.) C.) bull : cow
2.) D.) epistemology : knowledge
3.) B.) Vergil : The Aeneid
4.) B.) ungulate : yak
5.) B.) violet : red
6.) B.) salt water : ocean
7.) A.) cartography : maps
8.) B.) Siberian tiger : Russia
9.) D.) verdict : dissent
10.) C.) dawn : morning
11.) B.) socialism: Karl Marx
12.) D.) self abasement : humility
13.) B.) vampire : fangs
14.) D.) Wonder Woman : lasso
15.) D.) Peru : Lima
16.) C.) research : notes
17.) B.) Formula 1 car racing : F1 driver
18.) A.) brain : nervous
19.) C.) canvass : paint
20.) D.) speak : listen



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 2 3 82