Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 2

Find the product of the following:

1.) \dfrac{3}{4} \times \dfrac{5}{8}

2.) \dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}

3.) 2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}

4.) 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}

5.) 7 \times 2 \dfrac{3}{14}

6.) \dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}

7.) 15 \div \dfrac{5}{6}

8.) \dfrac{3}{8} \div 4

9.) 1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}

10.) 7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}

Solution:

1.) \dfrac{15}{32}

2.) \dfrac{1}{16}
\dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{6}{96} or \dfrac{1}{16}

3.) 1 \dfrac{11}{15}
2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{13}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{26}{15} or 1 \dfrac{11}{15}

4.) 13 \dfrac{17}{24}
= 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}
= \dfrac{47}{6} \times \dfrac{7}{4}
= \dfrac{329}{24} \times 13 \dfrac{17}{24}

5.) 15 \dfrac{1}{12}
7 \times 2 \dfrac{3}{14}
= \dfrac{7}{1} \times \dfrac{31}{14}
= \dfrac{217}{14} or 15 \dfrac{7}{14} or 15 \dfrac{1}{2}

6.) \dfrac{8}{9}
\dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}
= \dfrac{3}{2} \times \dfrac{3}{4} = \dfrac{8}{9}

7.) \dfrac{1}{18}
= 15 \div \dfrac{5}{6}
= \dfrac{1}{15} \times \dfrac{5}{6} = \dfrac{5}{90} or \dfrac{1}{18}

8.) 10 \dfrac{2}{3}
\dfrac{3}{8} \div 4
= \dfrac{8}{3} \times \dfrac{4}{1} = \dfrac{32}{3} or 10 \dfrac{2}{3}

9.) \dfrac{12}{25}
1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}
= \dfrac{5}{3} \div\dfrac{4}{5}
= \dfrac{3}{5} \times \dfrac{4}{5} = \dfrac{12}{25}

10.) \dfrac{1}{58}
7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{29}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{4}{29} \times\dfrac{1}{8} = \dfrac{4}{232} or \dfrac{1}{58}

You might also like: Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 1

Addition of Fractions Exercises – Set 2

Add the following fractions.

1.) \dfrac{1}{7} + \dfrac{2}{7}

2.) \dfrac{1}{12} + \dfrac{5}{12}

3.) \dfrac{7}{15} + \dfrac{2}{15} + \dfrac{6}{15}

4.) \dfrac{1}{3} + \dfrac{1}{4}

5.) \dfrac{2}{9} + \dfrac{1}{3}

6.) \dfrac{3}{8} + \dfrac{1}{4}

7.) 8 \dfrac{2}{3} + \dfrac{3}{2}

8.) \dfrac{1}{2} + \dfrac{2}{3} + \dfrac{3}{4}

9.) 7 \dfrac{2}{7} + 6 \dfrac{3}{14}

10.) 3 \dfrac{1}{4} + 2 \dfrac{1}{8}

Answer key and solution:

1.) \dfrac{3}{7}

2.) \dfrac{6}{12} = \dfrac{1}{2}

3.) \dfrac{15}{15} = 1

4.) \dfrac{7}{12}
Solution:
LCD: 12
\dfrac{4}{12} + \dfrac{3}{12} = \dfrac{7}{12}

5.) \dfrac{5}{9}
Solution:
LCD: 9
\dfrac{2}{9} + \dfrac{3}{9} = \dfrac{5}{9}

6.) \dfrac{5}{8}
Solution:
LCD: 8
\dfrac{3}{8} + \dfrac{2}{8} = \dfrac{5}{8}

7.) 10 \dfrac{1}{6}
Solution:
LCD: 6

8 \dfrac{4}{6} + \dfrac{9}{6} = 8 \dfrac{13}{6} = 10 \dfrac{1}{6}

8.) 1 \dfrac{11}{12}
Solution:
LCD: 12

\dfrac{6}{12} + \dfrac{8}{12} + \dfrac{9}{12} = \dfrac{23}{12} = 1 \dfrac{11}{12}

9.) 13 \dfrac{1}{2}

Solution:
LCD: 14

7 \dfrac{4}{14} + 6 \dfrac{3}{14} = 13 \dfrac{7}{14} = 13 \dfrac{1}{2}

10.) 5 \dfrac{3}{8}

Solution:
LCD: 8

3 \dfrac{2}{8} + 2 \dfrac{1}{8} = 5 \dfrac{3}{8}

Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 1

Week 4

1. 3/4 x 1/2

2. 2/7 x 7/10

3. 4 1/5 x 2/3

4. 8 x 3/4

5. 1 2/3 x 2 3/4 x 11/12

6. 2/5 ÷ 4/5

7. 3/4 ÷ 8

8. 9 ÷ 3/4

9. 5 1/6 ÷ 3/31

10. 2 5/6 ÷ 4 3/5

Answers:

1. 3/8 3/4 x 1/2 = 3/8

2. 1/5

Solution

2/7 x 7/10 = 14/70 = 1/5

3. 2 4/5

Solution

4 1/5 x 2/3
= 21/5 x 2/3 = 42/15
= 2 12/15 = 2 4/5

4. 6

Solution

8 x 3/4 = 8/1 x 3/4
= 24/4 = 6

5. 4 29/144

Solution
1 2/3 x 2 3/4 x 11/12
= 5/3 x 11/4 x 11/12
= 605/144
= 4 29/144

6. 1/2

Solution

2/5 x 5/4 = 10/20 = 1/2

7. 3/32

Solution
3/4 ÷ 8
= 3/4 x 1/8
= 3/32

8. 12

Solution

9 ÷ 3/4 = 9/1 x 4/3 = 36/3 = 12

9. 5 1/6 ÷ 31/3
= 31/6 x 3/31
= 961/18 = 53 7/18

10. 8/35

2 5/6 ÷ 4 3/5 = 17/6 ÷ 23/5
= 17/6 x 5/23 = 85/138

You might also like: Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 2 3 12