Civil Service Math Practice Exercise

1.) Which of the following fractions is smaller than \dfrac {3}{8} ?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {4}{8}

c.) \dfrac {3}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

2.) What is the value of 1.01 + 0.005 + .08?

a.) 1.14

b.) 1.095

c.) 2.4

d.) 1.0014

3.) Which of the following fractions is equivalent to 37.5%?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {3}{8}

c.) \dfrac {2}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

4.) In the sequences below, 36 and 72 are common numbers to both sequences.

Sequence 1: 12, 24, 36, 48, 60, 72

Sequence 2: 18, 36, 54, 72…

Which of the following numbers are not common to both sequences?

a.) 288

b.) 324

c.) 396

d.) 434

5.) If 2x – 3 = 5, what is the value of 2x – 8?

a.) -10

b.) 0

c.) 5

d.) 10

6.) The sum of five consecutive numbers is 100. What is their average?

a.) 18

b.) 19

c.) 20

d.) 21

7.) What is -2[(5)^2 - (-3)] ?

a.) -44

b.) 44

c.) -56

d.) 56

8.) Which of the following numbers is not included in the sequence 8, 15, 22, 29, …?

a.) 57

b.) 78

c.) 99

d.) 105

9.) Joan is five times as old as Josie.  In three years, the sum of their ages will be 48. How old is Josie?

a.) 6

b.) 12

c.) 30

d.) 35

10.) There are 35 boys in a class.  This is 3 more than 4 times the number of girls. How many girls are there in a class?

a.) 8

b.) 11

c.) 16

d.) 32

11.) A tarpaulin 4 feet wide by 6 feet high is enlarged such that the new width is 12. What should be the height of the new poster to maintain the ratio?

a.) 10

b.) 12

c.) 16

d.) 32

12.) In the figure below, what is the area of the shaded region if the dimensions of the rectangle are 2 by 8 centimetres?

a.) 16 - 2\pi

b.) 12 - 2\pi

c.) 8 - 2\pi

d.) 8 - \pi

13.) Five times a number divided by three is equal to 8 more than that number. What is the number?

a.) 8

b.) 11

c.) 12

d.) 16

14.) Which of the following fractions is equal to 0.875?

a.) \dfrac {4}{5}

b.) \dfrac {5}{6}

c.) \dfrac {5}{8}

d.) \dfrac {7}{8}

15.) In a Student Council election in Kalayaan High School, 30% of the students voted for Michael as president, while 25% voted for Hannah. If there are 2300 students in the school, how many students did not vote for Michael and Hannah?

a.) 575

b.) 690

c.) 1035

d.) 1265

16.) What is \dfrac {2}{5} of \dfrac {3}{4} of 100?

a.) 25

b.) 30

c.) 40

d.) 75

17.) A rectangular box has dimensions 12 by 8 by 10. What is the total length in units of its edges?

a.) 30

b.) 60

c.) 120

d.) 960

18.) Arman bought a t-shirt for P 336.00 for a 30% discount. What is the original price of the t-shirt?

a.) P144.00

b.) P235.20

c.) P436.80

d.) P480.00

19.) What is 2 – [3 – ( 5)]?

a.) -16

b.) -6

c.) 4

d.) 6

20.) The length of a rectangle is 5 more than twice its width. If the perimeter is 136 centimeter, what is it length?

a.) 21

b.) 25

c.) 42

d.) 47

Answers:

1.) c

2.) b

3.) b

4.) c

5.) b

6.) c

7.) c

8.) d

9.) d

10.) a

11.) d

12.) a

13.) c

14.) c

15.) c

16.) b

17.) c

18.) d

19.) b

20.) d

The Sipnayan Youtube channel has more than 1000 math tutorials in Filipino. Here are our websites:

Youtube: https://www.youtube.com/user/sipnayanph

Website: http://sipnayan.com/ Facebook Page: https://www.facebook.com/sipnayanph/


Sample Bubble Answer Sheet

This is the Bubble Answer Sheet for PCSR Booklet 2. The Booklet 2 is sold for Php400.00 inclusive of shipping fee. For inquiries, send a message to the PCSR Facebook page.

DVDs containing Tagalog Math Tutorial videos are also being sold at Php300.00 per copy. Like the PCSR Facebook page to see promos and discounts.

2018 PCSR Civil Service Review Guide 14

2018 PCSR Civil Service Review Guide 14
Week 14: January 1 – 7, 2018

PART I: MATHEMATICS

A. AGE PROBLEM

Youtube Tutorial Videos (Taglish)

Lesson 1: How to Solve Age Problems Part 1
Lesson 2: How to Solve Age Problems Part 2
Lesson 3: How to Solve Age Problems Part 3
Lesson 4: How to Solve Age Problems Part 4
Lesson 5: How to Solve Age Problems Part 5
Lesson 6: How to Solve Age Problems Part 6
Lesson 7: How to Solve Age Problems Part 7
Lesson 8: How to Solve Age Problems Part 8

B. Articles

Article 1: The Age Problem Solving Series
Article 2: How to Solve Age Problems Part 1
Article 3: How to Solve Age Problems Part 2
Article 4: How to Solve Age Problems Part 3

PART II: ENGLISH

A. 501 Word Analogy Practice Questions with Answers (Downloadable – PDF)

B. Vocabulary

Part III: CLERICAL (Sub-Professional)
A. Spelling

PART IV: OTHERS
Grammar and Correct Usage Quiz

MORE REVIEWERS
1. Math English Tutorials and more at the PCSR Civil Service Review website:
http://civilservicereview.com
2. More than 700 Taglish Math Tutorials at the Sipnayan Youtube channel:
https://www.youtube.com/user/sipnayanph
3. Sipnayan Website
http://sipnayan.com
Like our Facebook Pages and be updated:
PCSR Facebook Page: https://web.facebook.com/phcivilservicereviewer/
Sipnayan Facebook Page: https://web.facebook.com/sipnayanph/

2018 PCSR Civil Service Review Guide 10

2018 PCSR Civil Service Review Guide 10
Week 10: November 27 – December 3, 2017

PART I: MATHEMATICS
A. PEMDAS

PART I: MATHEMATICS

PEMDAS and ORDER of OPERATIONS

A. Youtube Tutorial Videos (Taglish)

Introduction to PEMDAS

PEMDAS Order of Operations 1

PEMDAS Order of Operations 2

PEMDAS Order of Operations 3

More video

Introduction to PEMDAS

B. Articles

PEMDAS and Order of Operations

PEMDAS Practice Test

PEMDAS Practice Test Answer

PART II: ENGLISH

A. Grammar

How to Answer Word Analogy Questions Part 1

How to Answer Word Analogy Questions Part 2

How to Answer Word Analogy Questions Part 3

A. Vocabulary

B. Spelling

Part III: CLERICAL (Sub-Professional)

Alphabetizing Rules Part 10 with exercises

MORE REVIEWERS

1. Math English Tutorials and more at the PCSR Civil Service Review website:

http://civilservicereview.com

2. More than 700 Taglish Math Tutorials at the Sipnayan Youtube channel:

https://www.youtube.com/user/sipnayanph

3. Sipnayan Website

http://sipnayan.com

Like our Facebook Pages and be updated:

PCSR Facebook Page: https://web.facebook.com/phcivilservicereviewer/

Sipnayan Facebook Page:
https://web.facebook.com/sipnayanph/

2018 PCSR Civil Service Review Guide 9

2018 PCSR Civil Service Review Guide 9
Week 9: November 20 – November 26, 2017

PART I: MATHEMATICS
A. MULTIPLICATION/DIVISION OF INTEGERS

Youtube Tutorial Videos (Taglish)

Multiplication of Integers

How to Multiply Integers Part 1

How to Multiply Integers Part 2

How to Multiply Integers Part 3

Division of Integers

How to Divide Integers Part 1

How to Divide Integers Part 2

How to Divide Integers Part 3

Tutorial Articles

How to Multiply Signed Numbers (Positive and Negative Integers)

Practice Exercises on Multiplying Signed Numbers

Solutions to Practice Exercises on Multiplying Signed Numbers

How to Divide Positive and Negative Integers

Practice Test on Dividing Positive and Negative Integers

Solution to Practice Quiz on Dividing Positive and Negative Integers

PART II: ENGLISH

A. Vocabulary

B. Grammar

How to Use the Articles A, An, and The

When to Use the Personal Pronouns I and Me

C. Spelling

Part III: CLERICAL (Sub-Professional)

Alphabetizing Rules Part 9 with exercises

PART IV: LOGIC

Patterns, Sequences, and Series Exercise

MORE REVIEWERS

1. Math English Tutorials and more at the PCSR Civil Service Review website:

http://civilservicereview.com

2. More than 700 Taglish Math Tutorials at the Sipnayan Youtube channel:

https://www.youtube.com/user/sipnayanph

3. Sipnayan Website

http://sipnayan.com

Like our Facebook Pages and be updated:

PCSR Facebook Page: https://web.facebook.com/phcivilservicereviewer/

Sipnayan Facebook Page: https://web.facebook.com/sipnayanph/

PCSR Full and Detailed Solution for Math Problems

This is the for the Full Solution for Math Problems on PCSR Booklet version 1.0. The booklet is sold for Php360.00 inclusive of shipping fee. For inquiries, send a message to the PCSR Facebook page.

DVDs containing Tagalog Math Tutorial videos are also being sold at Php300.00 per copy. Like the PCSR Facebook page to see promos and discounts.

Civil Service Commission Regional and Field Offices – 4

Here are the list of Civil Service Commission Regional and Field Offices.

CSC NCR Regional Office
No. 25 Kaliraya St., Brgy. Doña Josefa, Quezon City

CSC NCR – Field Offices
CSC Field Office – BIR
Rm. 210, BIR Bldg., Agham Road Diliman, Quezon City

CSC Field Office – COA
2/F COA Bldg., Commonwealth Avenue, Quezon City

CSC Field Office – HOR
Basement, South Wing, House of Representatives,
Constitution Hills, Quezon City

CSC Field Office – DPWH
Mezzanine Floor, DPWH Bldg., Bonifacio Drive,
Port Area, Manila

CSC Field Office – BSP
Rm. 605 EDPC Bldg., BSP Complex,

CSC Field Office – DOST
4/F Philippine Textile Research Institute Building
PITRI Compound, Gen. Santos Avenue
Bicutan, Taguig City

CSC Field Office – DBP
4/F DBP Bldg., Gil Puyat Ave.
cor Makati Avenue, Makati City

CSC Field Office – Makati
7/F Building 2, Makati City Hall,
Poblacion, Makati City

CSC Field Office – Manila
Lions Drive, Arroceros St., Ermita, Manila

CSC Field Office – DFA
3/F DFA Bldg., Roxas Blvd., Pasay City

CSC Field Office – PhilSCA
PhilSCA Main Campus, Villamor Air Base, Pasay City

Duty Free Philippines Corporation
Duty Free Phils., 3/F EHA Building, Ninoy Aquino Ave.
Parañaque City

CSC Field Office – DILG
23/F DILG-NAPOLCOM Center Bldg., EDSA cor. Quezon Avenue, Quezon City

CSC Field Office – SSS
10/F SSS Bldg., East Avenue, Diliman, Quezon City

CSC Field Office – Quezon City Government
5/F Quezon City Hall, Elliptical Road, Diliman, Quezon City

CSC Field Office – UP
G/F NEC Bldg., UP Campus, Diliman, Quezon City

CSC Field Office – Caloocan City Government
2/F Caloocan City Hall, A. Mabini St., Caloocan City

CSC Field Office – DOH
Building 12, San Lazaro Compound, Rizal Avenue, Sta. Cruz, Manila

CSC Field Office – DND
Camp Gen. Aguinaldo, Boni Serrano St., Quezon City

CSC Field Office – DENR
DENR Annex Bldg., Visayas Avenue, Diliman, Quezon City

CSC Field Office – DA
G/F DA Bldg., Elliptical Road, Diliman, Quezon City

Civil Service Commission-National Capital Region
Field Operations and Strategy Implementation Center (FOSIC)
No. 25 Kaliraya St., Brgy. Doña Josefa, Quezon City

CSC Field Office – OP
Room 476 Mabini Bldg., Malacañang, Manila

CSC Field Office – PNP
2/F DPRM Annex Bldg., Camp Crame, Quezon City

CSC CAR Regional Office
116 Wagner Road, Military Cut-Off Baguio City

CSC CAR – Field Offices
CSC Field Office – Abra
Provincial Capitol Compound,
Bangued, Abra

CSC Field Office – Apayao
Apayao Provincial Office, Luna, Apayao

CSC Field Office – Baguio City
Jose Abad Santos Drive, Burnham Park, Baguio City

CSC Field Office – Benguet
BSU Cmpd. Km. 5, La Trinidad, Benguet

CSC Field Office – Ifugao
Provincial Capitol, Lagawe, Ifugao

CSC Field Office – Kalinga
Government Center, Bulanao

CSC Field Office – Mt. Province
Barangay Calutit, Bontoc, Mt. Province,

CSC CARAGA Regional Office
Doongan Road, Butuan City

CSC CARAGA – Field Offices
CSC Field Office – Agusan del Norte
DepEd Butuan City Division Compound, Rosal Street, Butuan City

CSC Field Office – Agusan del Sur
Government D.O. Plaza Gov’t. Center,
Patin-ay, Agusan del Sur

CSC Field Office – Surigao del Norte
2/F Surigao Integrated Bus Terminal
Bldg. Brgy. Luna, Surigao City

CSC Field Office – Surigao del Sur
Capitol Hills, Telaje, Tandag City

CSC ARMM Regional Office
CSC ARMM – ARMM ORG Compound, Cotabato CitY

CSC ARMM – Field Offices
CSC Field Office – Cotabato City
ARMM Compound, Cotabato City

CSC Field Office – Lanao del Sur
City Hall Building, Marawi City

CSC Field Office – Basilan/Sulu
City Hall of Lamitan, Lamitan City, Basilan,

Municipal Hall of Jolo, Jolo, Sulu,

CSC Field Office – Tawi-tawi
Bongao, Tawi-Tawi, 7500

CSC Field Office – Maguindanao
Buluan, Maguindanao,

Previous Page

Civil Service Commission Regional and Field Offices – 3

Here are the list of Civil Service Commission Regional and Field Offices.

CSC Region 9 Regional Office
Cabatangan, Zamboanga City

CSCRO 9 – Field Offices
CSC Field Office – Zamboanga City
2/F BPI Bldg., Port Area, Zamboanga City

CSC Field Office – Zamboanga Del Sur
Provincial Capitol Compound, Pagadian City

CSC Field Office – Zamboanga Del Norte
ZDN Sports Complex Tower, Estaka, Dipolog City

CSC Region 10 Regional Office
Vamenta Blvd. Carmen,Cagayan de Oro City

CSCRO 10 – Field Offices
CSC Field Office – Misamis Oriental
DPWH Bldg., Engineer’s Hill,
Cagayan de Oro City

CSC Field Office – Misamis Occidental
Provincial Capitol Compound,
Oroquieta City

CSC Field Office – Bukidnon
DepEd Bldg., Sumpong, Malaybalay City

CSC Field Office – Camiguin
CPSC Compound, Balbagon,
Mambajao, Camiguin

CSC Field Office – Lanao del Norte
DepEd City Division,
Aguinaldo St., IliganCity

CSC Region 11 Regional Office
Ecoland Drive, Matina Davao City

CSCRO 11 – Field Offices
CSC Field Office – Compostela Valley
Nabunturan, Compostela Valley Province

CSC Field Office – Davao City
DPWH Compound, Guerrero St.,Davao City

CSC Field Office – Davao del Norte
Government Center, Mankilam, Tagum City

CSC Field Office – Davao del Sur
DPWH Compound
Lapu-Lapu St., Digos City

CSC Field Office – Davao Oriental
Dahican, Davao Oriental

CSC Region 12 Regional Office
Gov. Gutierrez Avenue, Cotabato City 9600

CSCRO 12 – Field Offices
CSC Field Office – Cotabato City
DPWH Cotabato City, DEO Compound
Ramon Rabago St.,
Motorpool, Access Road Cotabato City

CSC Field Office – North Cotabato
Provincial Capitol, Amas, Kidapawan City

CSC Field Office – Sarangani
Provincial Capitol Compound, Alabel, Saranggani Province

CSC Field Office – South Cotabato
Alunan Avenue,
Koronadal City

CSC Field Office – Sultan Kudarat
Old Capitol Compound
Isulan, Sultan Kudarat

Previous Page    Next Page



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 2