## PCSR Civil Service Exam Review Guide 9

PART I: MATH

A. Youtube Videos (All videos are in Taglish)

How to Solve Number Problems Mentally

How to Solve Word Number Problems

How to Solve Consecutive Number Problems

B. Articles. You can read the articles below.

How to Solve Number Word Problems

How to Solve Consecutive Number Problems

Part II ENGLISH

A. Vocabulary

Civil Service Exam Vocabulary Review 8

B. Grammar and Correct Usage

## PCSR Civil Service Exam Review Guide 3

PCSR 2017 CIVIL SERVICE EXAM REVIEW GUIDE 1
Updated: April 25, 2017

This is the PCSR Civil Service Exam Review Guide 3. In this guide, we have two main topics. In mathematics, we have subtraction of fractions and in English we have perfect tenses. Read the articles below, watch the videos, and then answer the given exercises. You should be able to finish reading the articles, watching the videos, and answering the exercises in one week.

PART I: MATHEMATICS

Subtraction of Fractions

Videos

More videos

Articles

PART II: ENGLISH

A. Vocabulary

Civil Service Exam Vocabulary Review Part 3
Tip: Try to memorize the words and use it in your own words.

B. Grammar

The Perfect Tenses

Part III: Clerical Operations

Rules in Alphabetizing Part 3

PART IV: GENERAL INFO, TIPS, AND TRICKS

Enjoy!

Below are the solutions and answers to the Practice Exercises and Problems for the Week 1 Review on LCM and GCD.

Practice Exercises
I. Find the GCD of each of the following.
a.) 6, 10

b.) 18, 42

c.) 12, 48, 60

d.) 56, 72

e.) 225, 75

II. Find the LCM of each of the following.
a.) 3, 4

b.) 2, 5

c.) 3, 6, 8
d.) 3, 4, 5

e.) 6, 12, 15

III. Practice Problems Solutions and Answers

1.) 24 (GCD of 3, 4, and 8)

2.) 15 (GCD of 3 and 15)

3.) Solution: GCD of 3, 7, and 21 is 42. They will be seen in the gym on the same day in 42 days. Since June has 30 days, we need an additional 12 days to complete the 42 days. Therefore, they will be seen on the same day on July 12 (of the same year of course).

4.) Solution: The LCM of the two sequences is 12 and since we are looking for the tenth common number, we multiply 12 by 10. This gives us 120.

5.) (a) Solution: LCM of 24 and 30 is 6. That is 6 groups.
(b) Solution: From (a) we can form 6 groups. There are 30 + 24 = 54 students. So in each group, there are 54/6 = 9 members. Since there are 6 groups, we divide each Grade level by 6. That is, 24/6 = 6 Grade 11 and 30/6 = 5 Grade 12 students in each group.