Practice Quiz on Converting Decimals to Fractions

We have already learned how to convert decimals to fractions. The idea as we have discussed in the preceding link is to find the place value of the rightmost significant digit. The decimals whose place values are tenths, hundredths, thousandths and so on are multiplied by 1/10, 1/100, 1/1000 and so on respectively. After performing multiplication, the fraction must be reduced to lowest terms.

Practice Quiz: Converting Decimals to Fractions

Convert the following decimals to fractions.

1. ) 0.4

2.) 0.8

3.) 0.18

4.) 0.25

5.) 0.75

6.) 0.35

7.) 0.125

8.) 0.9

9.) 0.05

10.) 0.016

Complete Solutions and Answers

1.) 0.4 is the same as 4 tenths or 4 \times \frac{1}{10} = \frac{4}{10}.

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 2. That is,

\displaystyle \frac{4 \div 2}{10 \div 2} = \frac{2}{5}.

Answer: \frac{2}{5}

2.) 0.8 is the same as 8 tenths or  8 \times \frac{1}{10} = \frac{8}{10}.

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 2. That is,

\displaystyle \frac{8 \div 2}{10 \div 2} = \frac{4}{5}.

Answer: \frac{4}{5}

3.) 0.18 is the same as 18 hundredths or  18 \times \frac{1}{100} = \frac{18}{100}.

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 2. That is,

\displaystyle \frac{18 \div 2}{100 \div 2} = \frac{9}{50}.

Answer: \frac{9}{50}

4.) 0.25 is the same as 25 hundredths or  25 \times \frac{1}{100} = \frac{25}{100}.

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 25. That is,

\displaystyle \frac{25 \div 25}{100 \div 25} = \frac{1}{4}.

Answer: \frac{1}{4}

5.) 0.75 is the same as 75 hundredths or  75 \times \frac{1}{100} = \frac{75}{100}

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 25. That is,

\displaystyle \frac{75 \div 25}{100 \div 25} = \frac{3}{4}.

Answer: \frac{3}{4}

6.) 0.35 is the same as 35 hundredths or  75 \times \frac{1}{100} = \frac{35}{100}

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 5. That is,

\displaystyle \frac{35 \div 5}{100 \div 5} = \frac{7}{20}.

Answer: \frac{7}{20}

7.) 0.125 is the same as 125 thousandths or  125 \times \frac{1}{1000} = \frac{125}{1000}

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 125. That is,

\displaystyle \frac{125 \div 125}{1000 \div 125} = \frac{1}{8}.

Answer: \frac{1}{8}

8.) 0.9 is the same as 9 tenths or 9 \times \frac{1}{10} = \frac{9}{10}.

Answer: \frac{9}{10}

9.) 0.05 is the same as 5 hundredths or  5 \times \frac{1}{100} = \frac{5}{100}

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 5. That is,

\displaystyle \frac{5 \div 5}{100 \div 5} = \frac{1}{20}.

Answer: \frac{1}{20}

10.) 0.016 is the same as 16 thousandths or  16 \times \frac{1}{1000} = \frac{16}{1000}

We reduce to lowest terms by dividing both the numerator and denominator by 8. That is,

\displaystyle \frac{16 \div 8}{1000 \div 8} = \frac{2}{125}.

Answer: \frac{2}{125}

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

1 Response

  1. April 11, 2015

    […] How to Convert Decimal to Fractions (Quiz) […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *