Review for August 2019 has already started

After a one-month break, we have already started our review series for the month of August 2019. The date of the examination will be on August 7, 2019. If you wish to follow our review series (I suggest you do), please like and then follow the Philippine Civil  Service Exam Reviewer Facebook page. Every week, we post Math, English, and Clerical tutorials and practice questions. For the first week our topics are LCM, GCD, Subject Verb agreement. You may download the review outline here.

We have already posted new video tutorials in Filipino on LCM and GCD on the Sipnayan Youtube channel.

Greatest Common Divisor/Greatest Common Factor

Least Common Multiple/Least Common Denominator

For more tutorials visit our English, Math, Word Problem, and Practice Test pages. Do not also forget to Subscribe to this blog via email by typing your email at the upper right of the page if you’re using a computer or at the bottom of the page if you’re using a mobile phone.

Civil Service Math Practice Exercise

1.) Which of the following fractions is smaller than \dfrac {3}{8} ?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {4}{8}

c.) \dfrac {3}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

2.) What is the value of 1.01 + 0.005 + .08?

a.) 1.14

b.) 1.095

c.) 2.4

d.) 1.0014

3.) Which of the following fractions is equivalent to 37.5%?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {3}{8}

c.) \dfrac {2}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

4.) In the sequences below, 36 and 72 are common numbers to both sequences.

Sequence 1: 12, 24, 36, 48, 60, 72

Sequence 2: 18, 36, 54, 72…

Which of the following numbers are not common to both sequences?

a.) 288

b.) 324

c.) 396

d.) 434

5.) If 2x – 3 = 5, what is the value of 2x – 8?

a.) -10

b.) 0

c.) 5

d.) 10

6.) The sum of five consecutive numbers is 100. What is their average?

a.) 18

b.) 19

c.) 20

d.) 21

7.) What is -2[(5)^2 - (-3)] ?

a.) -44

b.) 44

c.) -56

d.) 56

8.) Which of the following numbers is not included in the sequence 8, 15, 22, 29, …?

a.) 57

b.) 78

c.) 99

d.) 105

9.) Joan is five times as old as Josie.  In three years, the sum of their ages will be 48. How old is Josie?

a.) 6

b.) 12

c.) 30

d.) 35

10.) There are 35 boys in a class.  This is 3 more than 4 times the number of girls. How many girls are there in a class?

a.) 8

b.) 11

c.) 16

d.) 32

11.) A tarpaulin 4 feet wide by 6 feet high is enlarged such that the new width is 12. What should be the height of the new poster to maintain the ratio?

a.) 10

b.) 12

c.) 16

d.) 32

12.) In the figure below, what is the area of the shaded region if the dimensions of the rectangle are 2 by 8 centimetres?

a.) 16 - 2\pi

b.) 12 - 2\pi

c.) 8 - 2\pi

d.) 8 - \pi

13.) Five times a number divided by three is equal to 8 more than that number. What is the number?

a.) 8

b.) 11

c.) 12

d.) 16

14.) Which of the following fractions is equal to 0.875?

a.) \dfrac {4}{5}

b.) \dfrac {5}{6}

c.) \dfrac {5}{8}

d.) \dfrac {7}{8}

15.) In a Student Council election in Kalayaan High School, 30% of the students voted for Michael as president, while 25% voted for Hannah. If there are 2300 students in the school, how many students did not vote for Michael and Hannah?

a.) 575

b.) 690

c.) 1035

d.) 1265

16.) What is \dfrac {2}{5} of \dfrac {3}{4} of 100?

a.) 25

b.) 30

c.) 40

d.) 75

17.) A rectangular box has dimensions 12 by 8 by 10. What is the total length in units of its edges?

a.) 30

b.) 60

c.) 120

d.) 960

18.) Arman bought a t-shirt for P 336.00 for a 30% discount. What is the original price of the t-shirt?

a.) P144.00

b.) P235.20

c.) P436.80

d.) P480.00

19.) What is 2 – [3 – ( 5)]?

a.) -16

b.) -6

c.) 4

d.) 6

20.) The length of a rectangle is 5 more than twice its width. If the perimeter is 136 centimeter, what is it length?

a.) 21

b.) 25

c.) 42

d.) 47

Answers:

1.) c

2.) b

3.) b

4.) c

5.) b

6.) c

7.) c

8.) d

9.) d

10.) a

11.) d

12.) a

13.) c

14.) c

15.) c

16.) b

17.) c

18.) d

19.) b

20.) d

The Sipnayan Youtube channel has more than 1000 math tutorials in Filipino. Here are our websites:

Youtube: https://www.youtube.com/user/sipnayanph

Website: http://sipnayan.com/ Facebook Page: https://www.facebook.com/sipnayanph/


Operations on Decimals Exercises – Set 2

This is our second set of exercises on operations on decimals.

Perform the indicated operation.

1.) 1.5 + 0.7
2.) 10.5 + 3.08 + 4.026
3.) 0.8 – 0.2
4.) 8.06 – 3.215
5.) 5.7 – 0.9
6.) .22 × .6
7.) 5.02 × 1.2
8.) 8.1 ÷ 0.009
9.) .63 ÷ 30
10.) .7 ÷ .005

Answers:

1.) 2.2
2.) 17.606
3.) 0.6
4.) 4.845
5.) 4.8
6.) 0.132
7.) 6.024
8.) 900
9.) 0.021
10.) 140

Enjoy!

You might also like: Operations on Decimals Exercises – Set 1

Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 2

Find the product of the following:

1.) \dfrac{3}{4} \times \dfrac{5}{8}

2.) \dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}

3.) 2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}

4.) 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}

5.) 7 \times 2 \dfrac{3}{14}

6.) \dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}

7.) 15 \div \dfrac{5}{6}

8.) \dfrac{3}{8} \div 4

9.) 1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}

10.) 7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}

Solution:

1.) \dfrac{15}{32}

2.) \dfrac{1}{16}
\dfrac{1}{8} \times \dfrac{3}{4} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{6}{96} or \dfrac{1}{16}

3.) 1 \dfrac{11}{15}
2 \dfrac{3}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{13}{5} \times \dfrac{2}{3}
= \dfrac{26}{15} or 1 \dfrac{11}{15}

4.) 13 \dfrac{17}{24}
= 7 \dfrac{5}{6} \times 1 \dfrac{3}{4}
= \dfrac{47}{6} \times \dfrac{7}{4}
= \dfrac{329}{24} \times 13 \dfrac{17}{24}

5.) 15 \dfrac{1}{12}
7 \times 2 \dfrac{3}{14}
= \dfrac{7}{1} \times \dfrac{31}{14}
= \dfrac{217}{14} or 15 \dfrac{7}{14} or 15 \dfrac{1}{2}

6.) \dfrac{8}{9}
\dfrac{2}{3} \div \dfrac{3}{4}
= \dfrac{3}{2} \times \dfrac{3}{4} = \dfrac{8}{9}

7.) \dfrac{1}{18}
= 15 \div \dfrac{5}{6}
= \dfrac{1}{15} \times \dfrac{5}{6} = \dfrac{5}{90} or \dfrac{1}{18}

8.) 10 \dfrac{2}{3}
\dfrac{3}{8} \div 4
= \dfrac{8}{3} \times \dfrac{4}{1} = \dfrac{32}{3} or 10 \dfrac{2}{3}

9.) \dfrac{12}{25}
1 \dfrac{2}{3} \div \dfrac{4}{5}
= \dfrac{5}{3} \div\dfrac{4}{5}
= \dfrac{3}{5} \times \dfrac{4}{5} = \dfrac{12}{25}

10.) \dfrac{1}{58}
7 \dfrac{1}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{29}{4} \div \dfrac{1}{8}
= \dfrac{4}{29} \times\dfrac{1}{8} = \dfrac{4}{232} or \dfrac{1}{58}

You might also like: Multiplication and Division of Fractions Exercises – Set 1



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...