Civil Service Math Practice Exercise

1.) Which of the following fractions is smaller than \dfrac {3}{8} ?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {4}{8}

c.) \dfrac {3}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

2.) What is the value of 1.01 + 0.005 + .08?

a.) 1.14

b.) 1.095

c.) 2.4

d.) 1.0014

3.) Which of the following fractions is equivalent to 37.5%?

a.) \dfrac {3}{7}

b.) \dfrac {3}{8}

c.) \dfrac {2}{9}

d.) \dfrac {4}{9}

4.) In the sequences below, 36 and 72 are common numbers to both sequences.

Sequence 1: 12, 24, 36, 48, 60, 72

Sequence 2: 18, 36, 54, 72…

Which of the following numbers are not common to both sequences?

a.) 288

b.) 324

c.) 396

d.) 434

5.) If 2x – 3 = 5, what is the value of 2x – 8?

a.) -10

b.) 0

c.) 5

d.) 10

6.) The sum of five consecutive numbers is 100. What is their average?

a.) 18

b.) 19

c.) 20

d.) 21

7.) What is -2[(5)^2 - (-3)] ?

a.) -44

b.) 44

c.) -56

d.) 56

8.) Which of the following numbers is not included in the sequence 8, 15, 22, 29, …?

a.) 57

b.) 78

c.) 99

d.) 105

9.) Joan is five times as old as Josie.  In three years, the sum of their ages will be 48. How old is Josie?

a.) 6

b.) 12

c.) 30

d.) 35

10.) There are 35 boys in a class.  This is 3 more than 4 times the number of girls. How many girls are there in a class?

a.) 8

b.) 11

c.) 16

d.) 32

11.) A tarpaulin 4 feet wide by 6 feet high is enlarged such that the new width is 12. What should be the height of the new poster to maintain the ratio?

a.) 10

b.) 12

c.) 16

d.) 32

12.) In the figure below, what is the area of the shaded region if the dimensions of the rectangle are 2 by 8 centimetres?

a.) 16 - 2\pi

b.) 12 - 2\pi

c.) 8 - 2\pi

d.) 8 - \pi

13.) Five times a number divided by three is equal to 8 more than that number. What is the number?

a.) 8

b.) 11

c.) 12

d.) 16

14.) Which of the following fractions is equal to 0.875?

a.) \dfrac {4}{5}

b.) \dfrac {5}{6}

c.) \dfrac {5}{8}

d.) \dfrac {7}{8}

15.) In a Student Council election in Kalayaan High School, 30% of the students voted for Michael as president, while 25% voted for Hannah. If there are 2300 students in the school, how many students did not vote for Michael and Hannah?

a.) 575

b.) 690

c.) 1035

d.) 1265

16.) What is \dfrac {2}{5} of \dfrac {3}{4} of 100?

a.) 25

b.) 30

c.) 40

d.) 75

17.) A rectangular box has dimensions 12 by 8 by 10. What is the total length in units of its edges?

a.) 30

b.) 60

c.) 120

d.) 960

18.) Arman bought a t-shirt for P 336.00 for a 30% discount. What is the original price of the t-shirt?

a.) P144.00

b.) P235.20

c.) P436.80

d.) P480.00

19.) What is 2 – [3 – ( 5)]?

a.) -16

b.) -6

c.) 4

d.) 6

20.) The length of a rectangle is 5 more than twice its width. If the perimeter is 136 centimeter, what is it length?

a.) 21

b.) 25

c.) 42

d.) 47

Answers:

1.) c

2.) b

3.) b

4.) c

5.) b

6.) c

7.) c

8.) d

9.) d

10.) a

11.) d

12.) a

13.) c

14.) c

15.) c

16.) b

17.) c

18.) d

19.) b

20.) d

The Sipnayan Youtube channel has more than 1000 math tutorials in Filipino. Here are our websites:

Youtube: https://www.youtube.com/user/sipnayanph

Website: http://sipnayan.com/ Facebook Page: https://www.facebook.com/sipnayanph/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments

  • Dominick

    No. 12, the figure is either inaccurate or the given values are incorrect

  • Antoniette

    Hi. I tried answering your practice exercise and found 3 which may not have the correct answer:
    # 9.) Joan is five times as old as Josie. In three years, the sum of their ages will be 48. How old is Josie?
    – Your answer is 35 but the correct answer should be 7. Josie is 7 years old but Joan is 35.
    #11.) A tarpaulin 4 feet wide by 6 feet high is enlarged such that the new width is 12. What should be the height of the new poster to maintain the ratio?
    – Your answer is 32 but the ratio of width to height is 1:1.5. So if the new width is 12 ft, the new height should be 18 ft to maintain the ratio.
    #12.) In the figure below, what is the area of the shaded region if the dimensions of the rectangle are 2 by 8 centimetres?
    – Your answer is 8 minus pi but I think your answer and the dimension of the rectangle is wrong. You cannot fit 2 circles side by side with 4 points of each circle touching the rectangle. If the width of the rectangle is 2 cm, the diameter of the circle must also be 2 cm and its radius must be 1cm. So the rectangle should only be 2 cm by 4 cm. And to get the area of the shaded region, it will be area of the rectangle minus area of the 2 circles or 8-2pi.

  • Noelle

    Number 14 is wrong. The answer is D.

  • Valerie Bulusan

    Number 18 is also wrong. The answer should be c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *